Schoorsteenvegen

Het is belangrijk om de schoorsteen te laten vegen, omdat onverbrande deeltjes die in het rookkanaal blijven hangen zich aan de wand gaan hechten. Deze onverbrande deeltjes zijn het gevolg van een onvolledige verbranding van hout, kolen of olie.

Door onjuist stookgedrag, bijvoorbeeld door het stoken van nat hout, vormen deze deeltjes een teerachtige en brandbare laag in het rookkanaal, deze laag wordt ook wel creosoot genoemd. De creosoot kan gemakkelijk vlam vatten en kan een schoorsteenbrand veroorzaken. De vorming van creosoot is mede afhankelijk van de manier van stoken.

Mocht de kachel teveel gesmoord worden, krijgt de brandstof te weinig zuurstof en wordt de verbranding meer onvolledig.

Door de onvolledige verbranding komen er meer afvalstoffen vrij en is de kans op verstopping van het kanaal groter. Een verstopt kanaal brengt een groot risico met zich mee, omdat de verbrandingsgassen terugslaan en dit kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging.

Het is van groot belang dat u minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Mocht u de schoorsteen als hoofdverwarming gebruiken, dan is het noodzakelijk om de schoorsteen tweemaal per jaar te laten vegen.

Uw verzekering en schoorsteenvegen.
Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen moet u na een schoorsteenbrand aan kunnen tonen dat de schoorsteen wel geveegd was. Dit is het beste na te gaan door de polisvoorwaarden van uw brandverzekering te lezen.

U ontvangt van ons een veegbewijs met daarop een uitvoerdatum voor uw verzekering.

Vogelnest verwijderen in schoorsteen

Vogels zijn mooie dieren, maar u wilt niet dat ze zich gaan nestelen in uw schoorsteen. Dit zorgt namelijk voor gevaarlijke situaties. De gassen die vrijkomen tijdens het stoken kunnen niet meer afgevoerd worden en komen terug in de woonkamer. Erg gevaarlijk en zelfs een koolmonoxidevergiftiging is hierdoor mogelijk. Ook is er een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Laat uw schoorsteen daarom altijd goed controleren op vogelnesten en laat deze vakkundig verwijderen door een schoorsteenveegbedrijf. Wij zijn u daarmee graag van dienst.

Offerte? Binnen 24 uur een prijs op maat!